Skip to content

Re-Use Properties

2022

PROJECT | Transformatie Leonarduskerk

Project: transformatie Leonarduskerk naar 21 zorgappartementen + transformatie naastgelegen pastorie met 5 luxe zorgappartementen.
Start: aug. 2020
Oplevering: aug. 2021

In 1897 werd de Leonarduskerk in Beek en Donk in gebruik genomen door de St. Leonardusparochie en heeft het meer dan honderd jaar dienst gedaan als kerk voor de inwoners van Beek en Donk. Velen zijn er gedoopt, getrouwd, hebben er commune gedaan en misschien zelfs een laatste afscheid gehad. Deze geliefde kerk die in neogotische stijl is opgetrokken naar het ontwerp van architect Caspar Franssen, werd in 2002 tot Rijksmonument benoemd. In januari 2013 werd het kerkgebouw aan de eredienst onttrokken waarna het sindsdien leegstaat.

Er zijn de afgelopen jaren initiatieven geweest om een functie te vinden voor de kerk. Vanaf 2020 is RE-USE gevraagd een plan te bedenken voor behoud en ontwikkeling van de kerk. Dit heeft geleid tot de transformatie naar een op maat gemaakt maatschappelijk woonconcept, ‘het andere wonen’ genaamd. Per 2023 zal het kerkgebouw 21 zorgappartementen huisvesten voor senioren met een zorgvraag waardoor het een mooie maatschappelijke bestemming krijgt voor onder meer de inwoners van Beek en Donk.